Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Η Φουκουσίμα απειλεί το Τόκυο και τους Ολυμπιακούς του



Δυόμιση χρόνια μετά τον σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι, που οδήγησε στην τήξη του πυρηνικού υλικού σε τρεις από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, η εταιρεία ΤEPCO, που έχει την ευθύνη της διαχείρισης του προβλήματος, παρεδέχθη ότι 300 τόνοι τοξικού νερού ψύξης διαρρέουν καθημερινά στον ωκεανό και μάλιστα ζήτησε για πρώτη φορά διεθνή βοήθεια. Είναι πλέον προφανές ότι η εταιρεία αυτή δεν μπορεί να διαχειριστεί και πολύ περισσότερο να επιλύσει το πρόβλημα, το οποίο μάλιστα, γίνεται όλο και πιο απειλητικό.

Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή θέση των τριών υπό τήξη αντιδραστήρων, οι οποίοι συνεχίζουν ανεξέλεγκτοι να βυθίζονται στο περίβλημά τους και πιθανόν στο έδαφος και μάλιστα, κανείς δεν γνωρίζει το πώς θα αντιμετωπισθεί το τερατώδες πρόβλημα, που μπορεί να συνεχιστεί για χιλιάδες χρόνια. Ήδη, το περίβλημα των αντιδραστήρων ψύχεται με νερό, ώστε η θερμοκρασία τους να παραμένει σχετικά χαμηλή, για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα. Το νερό της ψύξης είναι άκρως τοξικό και συλλέγεται σε χαλύβδινες δεξαμενές, όπου αποθηκεύεται χωρίς κανένας να γνωρίζει πως θα το διαχειριστεί και πότε. Ήδη έχουν συσσωρευτεί πάνω από 1.000 δεξαμενές που περιέχουν 338.000 τόνους τοξικού νερού, που ορισμένες από αυτές παρουσιάζουν επικίνδυνες διαρροές. Ορισμένα από τα υπόβαθρα των δεξαμενών παρουσιάζουν τέτοιες διαρροές, ώστε οποιοσδήποτε προσεγγίσει κινδυνεύει να δεχθεί θανατηφόρες ακτινοβολίες ικανές να σκοτώσουν ένα απροστάτευτο άτομο μέσα σε 4 ώρες. Τα όργανα μέτρησης κατέγραψαν επίπεδα ραδιενέργειας 18 φορές υψηλότερη από αυτήν που είχε αναγγελθεί πριν. Η δικαιολογία των υπευθύνων ήταν ότι τα όργανά τους δεν μετρούσαν πάνω από ένα ορισμένο σημείο!  Η συσσώρευση τοξικού νερού είναι τέτοια, που αποτελεί κοινό μυστικό το ότι τους επόμενους μήνες οι υπεύθυνοι θα υποχρεωθούν να οδηγήσουν στον ωκεανό, το νερό που συσσωρεύεται καθημερινά. Ωστόσο, νέες δεξαμενές κατασκευάζονται με φρενιτιώδες ρυθμούς, χωρίς κανείς να γνωρίζει το πως θα τις διαχειριστούν.

Επί πλέον, το κτήριο στο οποίο στεγάζεται ο τέταρτος αντιδραστήρας έχει υποχωρήσει πάνω από μισό μέτρο μέσα στο ασταθές έδαφος, πράγμα πολύ επικίνδυνο αφού στην οροφή του κτηρίου αυτού είναι αποθηκευμένες ραδιενεργές ράβδοι σχάσιμου πυρηνικού υλικού, που ενδέχεται να σκορπίσουν στο έδαφος αν το κτήριο καταρρεύσει. Όλοι τρέμουν το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού, αλλά ακόμη  και το πιο πιθανό ενδεχόμενο μιας θεομηνίας ή ενός τυφώνα.

Η Ιαπωνία, χώρα με τεράστια βιομηχανική ισχύ και προηγμένη τεχνολογία, διαθέτει σχεδόν πενήντα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Παρ΄ όλα αυτά οι χιλιάδες τεχνικοί και ειδικευμένοι επιστήμονες, που διαθέτει η χώρα αυτή, δεν μπορούν να προτείνουν μία εφαρμόσιμη λύση στο πρόβλημα, το οποίο ήδη έχει κοστίσει το ιλιγγιώδες ποσό των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ήδη τον περασμένο Αύγουστο η Ιαπωνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας αναβάθμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης από το επίπεδο 1 στο επίπεδο 3, σε μια κλίμακα 8 επιπέδων. Κάθε επίπεδο της κλίμακας αυτής σημαίνει δεκαπλασιασμό της ραδιενέργειας που εκλύεται. Η κατάσταση ήδη συγκρίνεται με αυτήν του Τσερνομπίλ.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe, υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε ότι η εταιρεία TEPCO δεν είναι σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα και η Κυβέρνηση θα βοηθήσει την αποκατάσταση των διαρροών και θα στηρίξει την επίπονη και μακροπρόθεσμη διαδικασία απενεργοποίησης των αντιδραστήρων. Κανείς, όμως, δεν γνωρίζει πώς τεχνικά θα γίνει αυτό.

Από τους 50 ενεργούς αντιδραστήρες που υπάρχουν στην Ιαπωνία βρίσκονται πλέον σε λειτουργία μόλις 2. Η Ιαπωνία θα βρεθεί σύντομα χωρίς ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνική σχάση. Στον υπόλοιπο κόσμο η Γερμανία και η Ελβετία αποφάσισαν ήδη την κατάργηση των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία παραμένουν οι μόνες χώρες της Ευρώπης που επιμένουν να επεκτείνουν την εξάρτησή τους από την πυρηνική ενέργεια. Στην υπόλοιπη Ευρώπη τα σχέδια επέκτασης της χρήσης πυρηνικών μέσων έχουν παγώσει. Αντιθέτως στον υπόλοιπο κόσμο συντάσσονται μελέτες και γίνονται κατασκευές για λόγους που είναι πολιτικοί και στρατιωτικοί.

Πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν για την απειλή που παρουσιάζει το πρόβλημα αυτό με την προοπτική της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2020 στο Τόκυο. Το Τόκυο απέχει μόλις μερικές δεκάδες χιλιομέτρων από τη Φουκουσίμα.

Κι όμως, λίγοι είναι αυτοί που είναι πρόθυμοι να παραδεχθούν τον παραλογισμό στον οποίο βασίζεται όλη αυτή η εξέλιξη : για ορισμένα πρόσκαιρα ωφελήματα, που θα ευνοήσουν μόνο σήμερα δύο ή τρεις γενεές, δημιουργείται ένα τερατώδες πρόβλημα που θα υποχρεώσει δεκάδες ή εκατοντάδες μέλλουσες γενεές να ξοδέψουν απείρως περισσότερα σε χρήμα και προσπάθειες. Τα τοξικά υλικά που συσσωρεύονται ακόμη και από τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας που λειτουργούν χωρίς φανερά προβλήματα θα συνεχίζουν να υπάρχουν για πολλές χιλιάδες χρόνια μέσα στο μέλλον. Το πλουτώνιο π.χ., που δεν υπάρχει στη φύση, χρειάζεται μέχρι 100.000 χρόνια για να πάψει να είναι ραδιενεργό.  Πρόκειται για κατόρθωμα μαθητευόμενων μάγων.